Sfaturi despre cum să alegi numele de domeniu pentru website
Înainte să îţi construieşti un site web ai nevoie de un nume de domeniu. Este foarte important să alegi numele potrivit de la bun început, deoarece o schimbare de nume de brand sau de site după lansarea afacerii poate fi costisitoare. În acest articol găseşti sfaturi utile şi recomandări cheie, care te vor ajuta să alegi un nume de domeniu perfect pentru website-ul tău.
1. Numele de domeniu ar trebui să fie numele Website-ului tău?
DA! Poate părea evident, însă ai fi surprins să aflii că nu toate site-urile fac asta.
Când oamenii se gândesc la siteul tău, se gândesc la numele lui, la brandul tău, iar dacă acest nume se află și în URL, atunci vor știi exact unde să meargă și ce să scrie în browser.
Se merită să deții un nume de domeniu care să-ți reflecte brandul, site-ul şi afacerea. Așa, clienții vor avea mai puține lucruri de ținut minte.
Dar ce se întâmplă dacă nu poți avea numele de domeniu pe care îl dorești?
Dacă eșți deja cunoscut pentru un anumit brand, probabil că nu vei renunța la el doar pentru că numele de domeniu nu este disponibil.
Poate ai investit mult în branding, iar acum nu poți renunța la totul așa de ușor.
Poți încerca să cumperi numele de domeniu de la proprietarul actual.
Folosește serviciul “WHOIS” pentru a verifica informațiile domeniului și pentru a contacta persoana care îl deţine şi a începe o eventuală negociere.
De exemplu, în cazul în care numele de domeniu ales de tine este deja luat de altcineva, cei de la godaddy îți pot oferi, contracost, bineînțeles, un serviciu de brokerage prin care ei contactează proprietarul și pornesc în numele tău procesul de negociere și de cumpărare al domeniului.
În acest fel, ai șanse mai mari să obții numele de domeniu dorit, însă la un preț mai mare decât o achiziție normală.
Dacă afacerea ta este la început, și nu ai construit încă un brand, atunci e mai simplu, deoarece poți alege un nume de domeniu disponibil, și să îți denumești afacerea după acesta.
Vezi aici idei de afaceri pe care le poți începe din confortul casei tale cu investiție minimă!
2. Nume generice sau Numele Brandului?
Mulți cred că dacă vor să vândă haine, trebuie să aibă “haine.ro” ca nume de domeniu. Aceste nume sunt foarte scumpe, și de cele mai multe ori nu sunt disponibile.
Dar, să ne gândim puțîn!
Tu dacă vrei să cumperi haine, cred că totuși, ai în minte niște branduri, și vei încerca să cauți zara.com sau fashiondays.ro, nu?
Eu personal cred că numele de domeniu trebuie să fie un nume de brand, pentru că brandul este foarte important acum.
Numele afacerii tale, numele sub care îți promovezi produsele este numele pe care trebuie să îl dorești!
Totodată, un nume de brand ușor de ținut minte, care să reflecte produsele tale, este alegerea perfectă!
3. Nume de domeniu lung sau scurt?
Numele de domeniu poate să aibă de la 3 până la 63 caractere.
Unii susțin că URL-ul trebuie să fie scurt. Fiind mai ușor de ținut minte, are mai puține șanse de a fi scris greșit în browser.
În plus, numele de site-uri scurte sunt mai ușor de distribuit pe rețelele sociale, încap mai bine pe cărțile de vizită sau pe fluturași.
Poți folosi inițialele afacerii tale în loc de numele întreg, dar trebuie să ai grijă să devină o secvență de litere ușor de ținut minte, ușor de citit.
Totodată, numele de domenii scurte sunt mai greu de obținut.
Dacă totuși reușești să găsești un nume de domeniu scurt, cheia este să te asiguri că este o combinație de caractere care să aibă sens, să fie ușor de reținut, și să reflecte profilul brand-ului, al companiei și al site-ului.
Numele de domenii care conțin cuvinte cheie poate să constituie un avantaj din punct de vedere SEO, însă brandingul este mult mai important.
În ultima vreme Google preferă branduri consacrate, dar asta nu te împiedică să incluzi un cuvânt cheie sau două, atâta vreme cât numele rămâne scurt și concis.
Ține minte că numele brandului tău trebuie să-i ajute pe vizitatori să te cunoască, să te placă, și să aibă încredere în tine!
Evita url-uri prea lungi!
Sunt greu de ținut minte, greu de scris, și pot fi tastate greșit!
4. Nume de Domenii cu cratimă?
Dacă numele de domeniu dorit de tine este deja luat de altcineva, poți încerca să cauți un nume care să conțină cratima.
Dar și aici sunt unele lucruri de luat în considerare:
Avantaje:
- Motoarele de căutare pot distinge mai bine cuvintele cheie și să ai un avantaj în rezultatele căutărilor;
- Dacă forma fără cratimă nu este disponibilă, poți opta pentru varianta cu cratimă și să obții totuși numele dorit;
Dezavantaje:
- Este foarte ușor să uiți de cratimă atunci când scrii URL-ul în Borwser, și așa vizitatorul să intre pe alt website;
- Când cineva îți recomandă website-ul verbal, este ușor să se omită cratima;
- Este mai greu de scris.
Eu am ales varianta cu cratimă. 🙂 Am văzut multe website-uri care o folosesc fără nici o problemă.
Acceași problemă cu URL-urile care conțin numere! Le poți folosi dacă sunt relevante si au sens!
Totul depinde doar de tine!
5. TLD – Cum alegi extensia numelui de domeniu?
TLD vine de la “top-level-domain” și reprezintă extensia domeniului, adică tot ceea ce se află după punct. Adică .ro, .com, .org sau .online.
Așa că, dacă numele de domeniu ales de tine nu este disponibil in varianta .ro, sau .com, vei fi tentat să alegi alte extensii (.net, .biz, .info).
Dar oare e bine?
Dacă afacerea ta este locală, sau națională, atunci are sens să alegi o extensie .ro pentru Romania (sau .de pentru Germania).
Este un semnal pentru vizitatori că afacerea este națională, ceea ce, poate și doresc, de altfel.
Dar dacă ai o audiență internațională?
Atunci poți opta pentru orice extensie! Însă fii sigur că îți vei promova domeniul cu tot cu extensie, pentru a fi sigur că nu pierzi nici o vizită.
Multe branduri cumpără același domeniu cu mai multe extensii, și le “parchează” , adică trimit trafic de pe ele pe un domeniu principal, în acest fel se asigura că nu pierd trafic.
Sunt extensii care nu se potrivesc însă cu afaceri, cum ar fi .info, .org, .edu, etc. aceste extensii sunt rezervate organizațiilor educaționale sau non-profit, și s-ar putea să nu ți se potrivească.
Poți alege și extensii noi apărute, cum ar fi .shop, .agency, .guru, .video, .club, .life, .today, etc.
Dar trebuie să fii atent la preț. S-ar putea să ai un discount pentru primul an, iar mai apoi să fie foarte scumpă reînnoirea.
6. Concluzie
Unele nume de domenii premium se vând pentru mii sau chiar milioane de dolari. Sunt sigură că vei găsi ceea ce cauți la un preț mai bun! 🙂
Asigura-te că începi afacerea având deja numele de domeniul pentru site cumpărat!
Chiar dacă nu te gândești încă la un website!
Este o investiție de câteva zeci de Euro sau chiar mai puțin pe an, și în acest fel, îți vei rezervă numele brand-ului pentru viitor!
Tu ce sfaturi ai pentru cei care doresc să cumpere un nume de domeniu?
Aştept comentariile voastre!