UPDATE Ianuarie 2020

OK acum ştii ce înseamna SEO – optimizarea pentru motoarele de căutare şi cât de importantă este pentru afacerea şi website-ul tău și ai decis să apelezi la servicii SEO profesionale, dar cum alegi cel mai potrivit specialist SEO pentru tine?

Cum milioane de oameni folosesc motoarele de căutare în fiecare zi pentru a găsi informaţii şi răspunsuri la întrebări, să fii capabil să ţii pasul cu toate schimbările din industrie, cu impactul noilor actualizări ale algoritmilor şi cu noile tehnologii este o provocare dar şi o oportumitate.

Vei alege o agenție SEO, un consultant sau un freelancer? Alegerea unui specialist SEO potrivit va avea un impact imens și va face diferenta intre succes si esec!

Servicii SEO Profesionale

Însă, sunt multe greșeli pe care oamenii le fac in alegerea persoanei potrivite:

  1. Dacă alegi primul rezultat din Google pentru optimizare SEO București ai crede că faci alegerea potrivită, la urma urmei au făcut o treabă bună optimizându-și propriul site. Trebuie să ne gândim, însă, că cele mai bune companii au deja clienți, sunt ocupați, și nu pierd timpul optimizând propriul website, pentru că nu au nevoie să fie pe prima poziție. Dacă oferă servicii SEO de calitate sunt promovați prin gura lumii sau sunt deja cunoscuți. Mai sunt și companiile la început de drum care sunt dispuși să ofere servicii SEO de calitate la prețuri competitive pentru a-și crea un portofoliu și o recunoaștere. Au nevoie de clienți mult mai repede și se axeaza pe alte metode de promovare.
  2. Dacă te încrezi in listele cu companii SEO de top să știi că majoritatea agențiilor SEO listate au plătit să fie acolo. Nu te încrede în aceste liste, sau investighează care este metoda de selecție.
  3. Nu alege SEO ieftin!
  4. Tu chiar crezi că este o formulă magică sau o metodă secretă de a face SEO? Ei bine… trebuie să te dezamăgesc! SEO nu e secret, e muncă și iar muncă, iar când crezi că totul e OK, trebuie să o iei de la capăt. 🙂 În plus, cel care îți va optimiza site-ul trebuie să fie deschis și să îți spuna totul. Sunt multe metode blackhat care, poate, aduc rezultate mai rapide, însă sunt foarte riscante. Un specialist SEO care pretinde că are metode secrete sau formule magice și promite X rezultate in X timp chiar de la început nu e de incredere.
  5. Fereşte-te de servicii SEO automatizate! Chiar dacă sunt o grămadă de instrumente online (Ahrefs, SEMrush, etc.) nici un astfel de serviciu nu poate asigura o analiză în amănunt şi nu poate optimiza un website aşa cum un om o poate face.
  6. Familiarizează-te cu tehnicile SEO black hat, ca să te asiguri că nu sunt implementate pe site-ul tău! Acestea pot să funcţioneze pentru scurt timp dar vor aduce penalizări greu de rezolvat.

Ce trebuie să faci?

 • Stabilește-ți obiective realiste! Un specialist SEO bun te poate ajuta!
 • Alege persoana/compania care îți dă încredere.
 • Alege persoana/compania care poate urmări și măsura datele afeceri tale.
 • Alege persoana/compania cu care poți comunica deschis.
 • Cere referințe! Urmărește review-uri online!
 • Cere o consultație! Video call sau în persoană!
 • Stabilește un buget!
 • Nu exclude posibilitatea de SEO in-house. Poți plăti un specialist pentru un plan de atac, dar un angajat de-al tău să pună planul în aplicare.
 • Negociază! Poate nu ai nevoie ca toate propunerile să fie rezolvate!

Iată câteva întrebări-cheie (și câteva răspunsuri) pe care să le adresezi unei agenţii sau unui freelancer SEO, precum și câteva întrebări care ar trebui să ți se adreseze.

Care este procesul SEO?

Dacă explicaţia are sens pentru tine şi pentru afacerea ta, atunci te vei convinge in maxim 60 de secunde. Nu trebuie să existe secrete, procesul trebuie explicat clar şi concis.

Care este procesul prin care veți atinge obiectivele stabilite?

Cum am spus mai sus, fiecare pas trebuie explicat clar, fără secrete sau metode pe care nu le putem dezvălui. Comunicarea e importantă in orice relație. Intreabă cât de des primești rapoarte, și când îi poți contacta. Orice specialist SEO trebuie să fie la cheremul clientului, ori de căte ori are o întrebare sau nelămurire.

Cum funcționează Google?

Dap! Un specialist SEO știeeee! 🙂

Sau măcar are câteva exemple din experienţa proprie ca să te ajute să inţelegi cam care este călătoria spre prima pagina a rezultatelor.

Ce părere aveți despre structura tehnică a site-ului meu, conținutul on-page și off-page și profilul backlink?

Roaga-i să facă unele observații cu privire la acești trei factori SEO esențiali care influențează vizibilitatea website-ului tău în motoarele de căutare, în special proflilul de link-uri.

 1. Structura tehnică este necesară pentru a avea un website sănătos, uşor de accesat de către Google, care să se incarce foarte repede şi să fie bine optimizat pentru toate dispozitivele. Totodată trebuie îmbunătăţită experienţa vizitatorilor, pentru a mari timpul petrecut de ei pe website.
 2. On-Page SEO: Începând de la a inţelege afaceara ta, şi a alege cuvintele cheie potrivite, până la a le introduce in conţinut într-un mod corect din punct de vedere SEO!
 3. Profilul de Backlink arată cât de popular este site-ul tău. Insă, contează foarte mult numărul linkurilor, calitatea lor, în cât timp au fost create şi ce anchor text este folosit.

Mai multe despre cum se face o Optimizare SEO poţi citi in acest articol: Optimizare SEO Pas cu Pas

Ce fel de schimbări vizibile vor fi necesare pentru site-ul meu?

Ar trebui să te aștepţi ca aceștia să vorbească despre modificările de pe pagină (on-page) şi în afară paginii (off-page). Pe pagină va fi necesară includerea subtilă a cuvintelor cheie cu link către diferite locaţii din website, modificări ale titlurilor și a meta descrierierilor, etc.

Aici trebuie să inţelegi ca unele schimbări sunt esenţiale si de neevitat. Fii deschis la orice propunere, şi asigură-te că orice schimbare propusă se potriveşte afacerii tale şi că este bine intenţionată.

Știu că un profil de backlink-uri este important. Cum veți crea linkuri suplimentare către site-ul meu?

Ar fi bine să ţi se vorbească atât despre calitatea linkurilor, cât și despre cantitate, deci, un link profil echilibrat. Printre metode ar fi: publicarea de informaţii unice și relevante industriei tale, pe site-uri web de vârf, scrierea de guestpost-uri, adăugarea website-ului într-un număr mic de directoare de calitate, dinspre furnizorii dvs., crearea de conţinut interactiv, etc.

Toate acestea trebuie să fie relevante profilului afacerii tale. Şi, nu uita! Calitate! NU cantitate!

Îmi puteți arăta exemple?

Vezi dacă sunt capabili se iţi arate exemple de succes, adică expresii scurte de cuvinte cheie competitive, cum ar fi „servicii de curaţenie” și nu „servicii de curaţenie pentru birouri din zona de nord Bucureşti”  😀

Totodată, cereţi exemple de analize SEO sau rapoarte făcute pentru alţi clienţi. Sunt uşor de înţeles? Au sens? Conţin destule informaţii? Dacă nu au aşa ceva, atunci e clar!

Ce creștere a traficului estimați și în cât timp?

Există o mulțime de factori care trebuie luați în considerare aici, dar presupunând că site-ul dvs. este sănătos din punct de vedere tehnic și are un conținut original şi de calitate, trebuie să aştepti o creștere de 50-100% a traficului în aproximativ trei luni. Dacă siteul este nou și încă slab, poate dura mai mult.

Ce cuvinte cheie trebue să aleg pentru site-ul meu?

La o prima vedere a siteului poate fii greu, însă un expert SEO cu experiență ar trebui să fie capabil să identifice cuvintele cheie pentru industria ta și să te informeze despre cât de competitivă este nișă ta. Aici trebuie luat în calcul cuvinte cheie legate de locație, sau legate de intenția vizitatorului de a cumpără, de a se informa, sau de a compara.

Asigură-te că toate cuvintele cheie reflectă afacerea ta şi sunt relevante!

 Câți oameni lucrează în echipa SEO?

Acest lucru îți permite să înțelegi dacă ai de-a face cu o firmă mică, medie sau mare de SEO. Fiecare are puncte forțe și puncte slabe. Firmele mici sau freelancerii pot fi o alegere minunată, însă, pot fi ocupați cu alți clienți mai profitabili sau copleșiți în a ține pasul cu ultimele tendințe. Firmele mari pot fi ca o fabrică – creează SEO pe bandă rulantă! Depinde de tine cum dorești să fie răspunsul la această intrebare.

Cine va lucra la websiteul meu?

Persoana cu care vorbești poate fi directorul companiei sau doar cineva care se ocupă de relații clienți. Asigura-te că vei putea discuta cu un Specialist SEO care să îți poată răspunde la toate întrebările de mai sus!

De cât timp faceți optimizare pentru motoarele de căutare?

Un specialist SEO bun trebuie să aibă experiență de măcar 3 ani!

SEO s-a schimbat mult, mai ales în ultimii 3 ani. Google încearcă să afişeze rezultate cât mai relevante şi de calitate, de accea un bun specialist SEO trebuie să fie pus la punct cu toate noutăţile în domeniu, cu toate update-urile şi toţi algoritmii Google, cu tot ce ţine de content şi quality guidelines al motoarelor de căutare, pentru a evita ca site-ul tău să fie penalizat.

Cum procedați dacă lucrurile nu merg așa cum am sperat?

Trebuie să îți fie prezentate exemple! Orice specialist SEO s-a lovit de provocări, altfel nu poate fi numit specialist. Afla cum a reușit sa treacă de provocari.

De ce să vă aleg?

Dacă nu primești un răspuns plin de încredere, continuă să mai cauți … vei fi surprins cât de mulți se vor poticni la această întrebare. 😀

În ce condiții pot renunța la voi?

Stabiliți toate detaliile contractuale.

Sunt mulţi specialişti care promit marea şi sarea! Optimizarea SEO este un proces complex, care durează si trebuie să se facă într-un mod continuu. Orice schimbare trebuie notată, analizată, urmarită, imbunătăţită.

Înainte de toate, trebuie sa fii convins că specialistul SEO ales de tine va fi disponibil în orice moment să iţi ofere toate explicaţiile necesare şi să îţi răspunda la orice întrebare!

Trebuie mai apoi lămurite datele de contract și dacă există un termen limită de colaborare. De asemenea trebuie să ți se ofere toate detaliile despre ce și cum se vor efectua acțiunile şi schimbările necesare, înainte ca orice schimbare să se facă.

Intrebari pe care o agenție SEO foarte bună ar trebui să ți le adreseze!

Un specialist SEO bun, de asemenea, vă va pune câteva întrebări.

 • Care sunt cuvintele cheie pentru care doriți să fiți afișat în motoarele de cautare?
 • Cine sunt principalii dvs. concurenți, online și offline?
 • Câți ani are domeniul site-ului?
 • Ce platforma folosește website-ul dvs.?
 • Ați mai desfășurat vreodată activități SEO în trecut? Cum a mers? Ce a mers bine? Ce a mers rău?
 • Folositi sau ați folosit Pay-per-click?
 • Ce așteptări aveți de la SEO și în cât timp?
 • Puteți oferi acces la statisticile dvs. web sau la contul Google Analytics?
 • Aveți alte URL-uri sau site-uri web?
 • Ce alte metode de promovare folosiți, online și offline?

Dacă va sunt adresate aceste întrebări atunci știți că ați ales un Specialist SEO care să va ofere Servicii SEO Profesionale de calitate!

Puteti vedea si oferta noastra de Servicii Optimizare SEO.

Care este experienţa ta cu privire la servicile SEO? Lasă un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *